Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


60 éve lépett trónra Erzsébet királynő

2012.02.06

 

erzsebet-kir-1953.jpg

60 éve ezen a napon lépett trónra az akkor még csak 25 éves II. Erzsébet királynő. 

 

erzsebet-kir-csaladi-kep.jpg

Családi kép: apja VI. György brit király; édesanyja Erzsébet anyakirályné és húga Margit


erzsebet-kir-1953-06.02.jpg

1953

erzsebet-kir-1981.jpg

1981

 

 

erzsebet-kir-2004.jpg

2004

 

 

Általában nem a nyilvánosság előtt ünnepeli trónra lépésének évfordulóját II. Erzsébet, az idei hatvanéves jubileum alkalmából azonban több rendezvényen is megjelenik, ahol a hideg ellenére várhatóan tömegek üdvözlik majd.

 

erzsebet-kir-2010.jpg

2010

 

 

A hamarosan 86 éves királynő édesapja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta áll az Egyesült Királyság élén. Az évfordulón David Cameron kormányfő a "bölcsesség és a folytonosság forrásának" nevezte, és dicsérte a királynő "nagyszerű szolgálatát". John Major volt miniszterelnök pedig a BBC egyik műsorában idézte fel, hogy mennyi tanácsot kapott a királynőtől. "Bárki, aki nem hallgatja meg és szükség esetén nem kér tanácsot tőle, óriási lehetőséget szalaszt el" - mondta Major.

 

erzsebet-kir-2011.jpg

2011

 

A gyémántjubileum alkalmából különleges bélyegek jelennek meg. Idén több rendezvényen is megemlékeznek az évfordulóról, júniusban pedig négynapos hétvégén ünnepelik majd a királynőt. A királyi család a gyémántjubileumi ünnepségek keretében az idén felkeresi az Egyesült Királyság mindegyik nemzetét és a zömmel egykori brit gyarmatok vagy függő területek alkotta Nemzetközösség országait is.

 

erzsebet-kir-2012.jpg

2012

 

A királynő 91 éves férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban tesz körutat - feltéve, hogy Fülöp egészségi állapota ezt lehetővé teszi. Az ünnepi rendezvényekből Vilmos herceg és felesége is kiveszi a részét, az ő jubileumi útiprogramjukban Malajzia, Szingapúr, a Salamon-szigetek és Tuvalu szerepel.

 

Forrás: