Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen parkettát válasszunk?

 

Laminált vagy fa parketta

 

A parketta mutatós és változatos lehetőség a padló burkolására. Ahhoz, hogy sokáig szép legyen, fontos a megfelelő ápolás.

Már a választásnál eldől...

Sokak számára dilemma, hogy az általában olcsóbb és könnyebben lefektethető laminált parkettát vegye, vagy a hagyományos, fából készült burkolatot. A laminált változat kétségkívül egyszerűbben kezelhető, ám vegyük azt is figyelembe, hogy a faparketta – megfelelő kezelés mellett – akár több évtizedig is szolgálhat minket. A laminált változat fajtától függően 15-25 évig használható, ám csiszolni, lakkozni nem lehet. A parketta készülhet keményfából vagy puhából, válasszunk ahhoz mérten, hogy milyen nagy igénybevételnek lesz az anyag kitéve. A legkeményebb az akác, a legpuhább az égerfa. 

 

Kép

 

Így lesz bió

Ha nem szeretnél vegyszereket használni, nem kell feltétlenül lakkozni a parkettát. A natúr fapadlót kezelhetjük narancsolajjal is. Gyönyörű, természetes színt kap, és nem kellett kemikáliákat használnunk.

 


Hogyan tisztítsuk?

A laminált, illetve szalagparketta tisztításánál kevesebb szempontra kell odafigyelnünk. Söpörjük fel, vagy a porszívó „seprűs” végével tisztítsuk, majd éppen csak nedves ruhával töröljük fel.

A faparketta tisztítására jobban oda kell figyelni. A lerakása, lakkozása után két-három hétig csak óvatosan lehet felsöpörni, víz pedig semmiképpen ne érje, mert könnyen felpúposodhat. A vízzel a későbbiekben is csínján kell bánni: ne felejtsük el, hogy élő anyagról, fáról van szó, tehát hő vagy nedvesség hatására változhat az alakja.  

 

 

Kép

 

 - A szennyezett PVC-, csempe- vagy linóleumpadlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.


  - Padlófényhez olvasszunk meg negyed deciliter méhviaszt vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, valamint néhány csepp citromeszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük.

- A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk.

 

Óvjuk a fát!

• A fűtés annyira kiszáríthatja a parkettát, hogy akár rések is keletkezhetnek a falapok között. Hogy ezt megelőzzük, párásítsuk a helyiséget.

• Tűsarkú cipőben semmiképpen ne menjünk a parkettára, főleg, ha puhább fából készült!

• A gyakran mozgatott bútorok – például a székek – lábára vágjunk filclapot, vagy vegyünk alátétet. Így nem karcolódik a fa!

• Évente kétszer alkalmazzunk a lakkozott parkettához készült speciális ápolószert!

• Kerüljük az ammóniatartalmú padlóápolókat!


A parketta felújítása

Igazán professzionális felújításhoz hívjunk parkettásmestert, de a kisebb javításokat mi is elvégezhetjük. Ha a parkettalakk kisebb felületen kikopik, csiszolópapírral csiszoljuk le a felületet a fáig, majd lakkozzuk át. Mivel a lakk nem mindig egyforma, először próbáljuk ki olyan felületen, amely nincs túlzottan szem előtt, például szekrény vagy szőnyeg alatt. A faparketta élettartama 50-150 év is lehet, ha megfelelően ápoljuk, illetve ha igénybevételtől függően 5-10 évenként újracsiszoljuk és lakkozzuk. Ezt a feladatot, ha pénztárcánk engedi, mindenképpen bízzuk szakemberre, hiszen ő műfával pótolja az esetleges hibákat, „lyukakat” a parkettában. A lakkozás idején egy-két éjszakára próbáljunk átmeneti szállást találni, mert az erős szag fejfájást, szédülést okozhat.

 

 

Kép


Olcsó, egyszerű tippek

• A nyikorgó parketta repedéseibe szórjunk hintőport; megszűnik a bosszantó hang.

• Hogy a padló visszakapja a fényét, egy liter vízbe keverjünk hét evőkanál almaecetet és négy evőkanál olívaolajat. Ezzel a keverékkel nedvesítsünk be egy puha rongyot, vigyük fel a felületre, és hagyjuk tíz percen át száradni. Tiszta, száraz ruhával dörgöljük át a padlót.

   

 cikk: www.nlcafe.hu