Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dekoráció Jácinttal

2009.03.26

 

 A jácint bármilyen lakásban, kertben vagy erkélyen jól mutat, illata a tavasz ébredését varázsolja otthonunkba. Te is vigyél haza egy csokornyit a kora tavasz első virághírnökéből!

 

Kép

 

 

A jácint (Hyacinthus orientalis) a húsvét körüli napok legillatosabb virága. Ez a liliomfélék családjába tartozó hagymás növény fagytűrő, lakásban nevelt példányai már a tél vége előtt virágba borulnak. Virágzata laza vagy tömör fürt, jellegzetesen kék, vagy nemesített változataiban fehér, piros, rózsaszín csöves virágokkal. A tápanyagban gazdag, laza talajokban fejlődik a legszebben. A Jácint – a virág nőies illata ellenére – egyúttal férfinév is, méghozzá a görög–római mitológia alapján az elbűvölő szépségű Hüakinthoszra való emlékezés jegyében, aki Ovidius szerint diszkoszvetés során halálosan megsérült. Apollón isten ekkor a fiú kihullt véréből egy szépséges növényt fakasztott, ez lenne a jácint. Vad példányai mindmáig mitológiai helyszíneken: a Balkán-félszigeten és Kis-Ázsiában fordulnak elő.

Kép

 

 

A dísznövények már ősidőktől fogva részei otthonunknak, színükkel, formájukkal, illatukkal bármilyen belső teret képesek feldobni. A tavaszt köszöntő virágok talán egyik legpompásabbika a ragyogó színeket felvonultató, illatos virágú jácint. Vágott virágként, cserépben vagy speciális hajtatóüvegben egyaránt kellemes színfoltja lehet otthonunk legrejtettebb zugainak is. Megmutatjuk, milyen sokoldalúan tudod felhasználni díszítésre, dekorálásra, és eláruljuk, hogyan gondozd őket!


A hagymák ültetése


Ha tavaszra virágzó jácintokat szeretnél a lakásodba, akkor célszerű nyár végétől október végéig elültetni a hagymákat az edényekbe. Ügyelj arra, hogy sértetlen, nagyméretű hagymákat válogass össze. Virágoztatásig helyezd őket sötét, hűvös helyre, és csak akkor kerüljenek világosra, amikor a hajtás már 8-10 cm hosszú.

Kép

 Tipp: Ha nem szeretnél a hagymák ültetésével bíbelődni, a virágárusoknál vásárolt példányokból is egyedi kreációkat készíthetsz.

• Jácintot a lakás minden pontjára!


Talán nem is gondolnád, milyen sokoldalúan variálható díszítőelem lehet a jácint. Otthonunk szinte bármely helyiségében jól mutat – íme néhány nagyszerű példa a virágok kreatív felhasználására.

Illatfelhő az előszobában

 

Már az előszobába lépve kellemes illat fogad bennünketEgyből jókedvre derül mindenki, ha egy kosárnyi illatozó jácint fogadja a lakásba belépve. A jácintok szépsége akkor teljesedik ki igazán, ha a virágok színével harmonizáló árnyalatú edénybe, kaspóba állítod őket. A lila fonott kosárka és a ciklámenszínben pompázó jácintok igazán kellemes összhatást nyújtanak. A leglátványosabb hatást úgy érheted el, ha az egyforma színű virágokat egy nagyobb tálba, edénybe sűrűn egymás mellé ülteted.

 

 

Kép

 

Tipp: Ha nincs kéznél megfelelő színű kosárka, akkor egy kis kreativitással te magad is összhangot teremthetsz növény és tartója között. Elő az ecsetekkel és a festékkel, és bátran mázold le a kiszemelt virágtartót!

 

 

Válassz különböző, de színben harmonizáló kaspókat!

Válassz különböző, de színben harmonizáló kaspókat!

 

 

 

Kuglófsütő új szerepben

 

Kuglófsütő új szerepbenKi gondolná, hogy egy kiszuperált sütőforma még jól jöhet jácinthagymák ültetéséhez? A meglehetősen egyedi megoldást elsősorban a konyha dekorálásánál használhatod, de szinte bármelyik helyiségben megállja a helyét a formabontó ötlet. Lehet antik vagy szimplán régies hatású, gyakorlatilag bármilyen formájú sütőforma megteszi, a lényeg, hogy elég mély legyen az ültetéshez. Persze nemcsak a kuglófsütőt vetheted latba, hanem bármelyik megunt háztartási edényt, csak nézz szét a konyhád tájékán – szerfelett egyedülálló megoldásokra lelhetsz így.

Üde színfolt a nappaliban

 

Klasszikus dekoráció a nappalibanAmikor hazaérsz, és ledobod a táskát a szoba sarkába, másra sem vágysz, mint hogy tíz perc megnyugvást találj az őrjítően rohanós nap után. Ez a tíz perc kell neked, ettől tudsz átkapcsolni civil üzemmódba. A dohányzóasztalon egyedül vagy a nagyiék régi pianínóján többedmagával illatozó kedves kis virágaid nemcsak a szemednek és az orrodnak, de a lelkednek is megnyugvást adnak. Bízd rájuk magad, add nekik ezt a tíz percet!Virágba borult erkély

 

Minimalista kőedényHa nincs kerted, csupán egy aprócska erkéllyel vagy balkonnal kell beérned, akkor se csüggedj. A balkonládákban, cserepekben nevelt növények remekül fel tudják dobni a komor városi épületek egyhangúságát, a szürke erkélyek mélabúját. Csupán egy kevéske fantázia szükséges ahhoz, hogy virágoskert híján is egy oázis közepén érezhesd magad.

 

Cirádás balkonláda


Tulajdonképpen bármilyen edénybe ültethetsz – a jácint mindenben jól mutat. A kerámia- vagy agyagcserepek esztétikai szempontból sokkal szemrevalóbbak, a fa- vagy műanyag alkalmatosságok viszont strapabíróbbak. A növényi motívumokkal díszített hófehér kerámiaedény nagyon mutatós, elegáns, mégis természetes megjelenésű. Jó választás a puritán megjelenésű kőedény is, ám mindkét esetben számolnod kell azzal, hogy ezek a virágtartók jóval súlyosabbak, törékenyebbek, és kevésbé bírják a nagy hidegeket, mint például fából vagy műanyagból készült társaik.

 

• Alternatívák virágcserépre

 

Eljátszadozhatsz a növény elhelyezésével is, s nem közömbös a tárolásra szolgáló edény sem. A hagyományos virágcserépen túl számos egyéb tárolási forma létezik – próbáld ki mindegyiket!

Jácint hajtatóüvegben

A hagyományos cserepes megoldásnál vitathatatlanul látványosabb hatást kelt, ha a ma egyre divatosabbá váló speciális jácinthajtató üvegben nevelgeted a virágokat. A hajtatott jácinthagymák hófehér virágai és gyökerei az áttetsző üvegben szintén a várva várt kikelet illúzióját idézik, ráadásul diszkrét, tiszta érzést keltenek a növényben gyönyörködőkben.

Tipp: Töltsd meg az üveg alsó részét tiszta vízzel, és helyezd rá a hagymát. Arra azonban nagyon ügyelj, hogy a hagyma alja szárazon maradjon! Először sötét és hideg helyen hajtasd, virágzáskor azonban feltétlenül helyezd világos, napos helyiségbe. Az így hajtatott növény elvirágzás után a kertbe ültethető, és a következő évben a többi kerti jácinttal együtt virágzik újra.

Asztaldísz – vázában

Az étkezőasztal dísze is lehet

Az étkezőasztal dísze is lehetMegunhatatlan, már-már klasszikus lakásdíszítő dekorációnak számítanak az üvegvázába helyezett virágok. A néhány szál, frissen vágott, hosszú szárú színes jácinttal megtömött robusztus üvegváza romantikus, üde színfoltot jelenthet egy szépen megterített asztal közepére állítva. Pláne, ha apró színes minyonokkal vesszük körbe őket! Igazán vendégcsalogató látvány.

 

Látványos kompozíció hajtatóüvegben

Látványos kompozíció hajtatóüvegben

 

• Egy növény, rengeteg stílus


A jácint kedves színvilága bármilyen belsőépítészeti stílussal harmonizál – akár modern, akár rusztikus környezetben élsz, e csodás virág otthonod tökéletes kiegészítője lehet.

Vidéki romantika

Ha természetes dolgokkal, régi tárgyakkal szereted körülvenni magad, esetleg az otthonodat rusztikus bútorokkal rendezted be, akkor már csak le kell venned a szekrény tetején árválkodó autentikus kerámiatálacskát, és megtölteni a beleillő illatos virággal. A szobád legszebb dísze fog visszamosolyogni rád, a kis tál pedig végre boldogan tölti be szerepét.

 

Népi motívumok, rusztikus díszletekModern stílusban

Lehet, hogy nem szereted a túlzsúfolt tereket, a sok-sok mütyürkét, sokkal inkább preferálod a letisztult formákat, a szellős és átlátható elrendezést. A jácint nemcsak bohókás, harsány szerepben tetszeleghet, hanem egy jól strukturált, tiszta, fényes tér decens illusztrációs eszközeként is. Semmi tolakodás, semmi hivalkodás, csak harmónia.

Letisztult formák, modern környezetÉs hogy a gyerkőcöknek se kelljen nélkülözniük, helyezz három különböző színű virágot egy-egy bohókás üvegcserépbe, és tedd őket a gyerekszoba ablakába. A kis lurkók órákig tudják vizslatni az új cimboráikat, nem beszélve az illatfelhővel való találkozás gyönyöréről.