Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tapétázzunk!

2010.03.23

Tapétázás előtti dilemma, hogy mestert hívjunk, aki súlyos összegért elvégzi a munkát, vagy saját kezűleg lássunk neki az otthonunk tapétázásának. A házilagos felújítás nem olyan bonyolult, mint hinnénk, ugyanis nem igényel nagy kézügyességet!

 

Egyre megy, hogy koszos falak, vagy csak megunt szín váltja ki bennünk az elhatározást, hogy ki kell cserélni a tapétát! Az új kiválasztásakor viszont nem árt tudni, annak jellemzőit: ezekről a tekercseken található kis piktogramok alapján informálódhatunk. Az itt feltüntetett jelek elárulják, hogy a tapéta felülete vízálló, mosható, illetve dörzsálló-e. A szakboltban továbbá az eladótól érdemes megkérdezni, hogy a kiválasztott tapétának milyen a színtartóssága, illetve, hogy a ragasztóanyagot a falra is fel kell-e kenni vagy csak a tapétára. A begyűjtött információk alapján, ha kiválasztottuk a megfelelő anyagot, akkor számoljuk ki, hogy pontosan mennyire is van szükségünk. (Ezt úgy kapjuk meg, hogy a tapétázásra váró helyiségek falainak magasságát és a szélességét összeszorozzuk.) Miután beszereztük az új tapétát, ragasztót jöhet a munka.

A tapéta eltávolítása

A tapéta eltávolítása előtt először is vegyünk egy mély levegőt, azután essünk neki a réginek. A papír alapú tapétát legkönnyebben vízzel vagy tapéta leoldó folyadékkal (ár: 500 ml kiszerelés 800-1000 forint) lehet eltávolítani, mégpedig úgy, hogy azt többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival lekaparjuk. Ha viszont a kaparás után nagyobb (3-4 mm) mélyedések, vakolati sérülések éktelenkednek a falon, akkor ezeket réskitöltő (ár: felületsimító glettanyag 3 kg 700-800 forint) anyaggal javítsuk ki. Ezek után a letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval.

 

 

 

A fal alapozása

A fal alapozása előtt is érdemes nagy levegőt venni, ugyanis ezeknek az alapozóknak bizony szaga van. (Ezért érdemes nyitott ablaknál végezni a munkát.) Az alapozókat ( ár: 1 literes kiszerelés 1200 forint6 5 literes kiszerelés 3600 forint) azért szokták javasolni, mert azok a falon vékony filmréteget képeznek, amelyek meggátolják, hogy a ragasztót a fal túl nagymértékben szívja be. A tapéta felragasztását legkorábban az alapozó felhordása után 24 órával lehet megkezdeni. Ebben az üres időszakban érdemes a lakás más részeivel törődni, így például ezt az időt érdemes a mennyezet festésére, vagy az ablak felújítására lehet fordítani.

Makulatúrázás

A szakértők, amikor azt mondják, hogy makulatúrázzunk, akkor nem egy új káromkodási formát tanítanak: az úgynevezett makulatúra papír ugyanis a tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását segíti elő. Amennyiben selyem vagy habosított tapétával vonjuk be a falakat, akkor minden esetben el kell végezni ezt a műveletet, a papírtapéta esetében csak javasolt.

A ragasztás

A por alakú ragasztót (ár. 125 g kiszerelés 900-100 forint) hideg vízben, a víz intenzív kavarása közben kell feloldani, majd várni kell, amíg besűrűsödik. A keveréshez érdemes az előírtnál kevesebb vizet használni, mert a túl sűrű ragasztót vízzel lehet hígítani, de a túl hígat a csomósodás miatt már nem lehet sűríteni. A szakboltokban érdemes megkérdezni, hogy az általunk kiválasztott tapétához, milyen ragasztót használjunk: a pírtapétához normál, míg a habosított és selyem tapétához speciális ragasztót (ár: 200 g kiszerelés 1500 forint) kell használni.

És tapétázás

A tapétacsíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva kell levágni, s a munka során kerülni kell a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás ugyanis a tapéta nagymértékű zsugorodásával járhat, valamint gátolja a megfelelően tapéta kötés kialakulását – ez az összes fajta tapétánál aranyszabály, de felragasztási szabályok a tapéta anyagától, típusától függően különbözőek:

A papírtapétánál ( ár: egyszerűtől a luxusig 1200-51000 forint egy tekercs) a falfelület első csíkját vízszintező segítségével függőlegesre kell állítani. A falfelületen az utolsó csíkot kismértékben (2-3 cm) a következő falszakaszra hajtsuk át, amely részre rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani. Egyszerre három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni (ár: tapétasimító spatula 800 forint/ tapétaszél simító roller 100 forint).     Ha a mennyezetet is tapétázni akarjuk, akkor a plafonra való felragasztást jó, ha két ember végzi: a tapétacsík már felragasztott részét hosszabb rúd végére erősített kefével lehet a mennyezetre szorítani, s a tapétacsík további részeit fokozatosan kell felragasztani. A ragasztás úgy történik, hogy a nyélen lévő kefe vagy henger segítségével a tapétát a mennyezetre nyomkodjuk. (A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal el kell távolítani.)

A Selyem tapéta (egy tekercs ára: 6200 forint/ akciósan 3200 forint) felrakása némileg nehezebb, mivel a selyem tapéta fényes felületén a fény intenzíven “játszik”, ezért különösen ügyelni kell arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a tapéta felületére. Ezek mellett, mivel a selyem tapéták nehezebb súlyúak, ezért a ragasztókötés erőssége különösen fontos.  Ráadásul a selyem tapéta ragasztásakor keletkezett nedvesség kifelé nem, csak a fal belseje felé tud eltávozni, így fokozott igénybevételnek teszi ki a glettanyagot és az alapozást. A szakemberek azt javasolják, hogy a selyem tapéta felragasztása nagyon körülményes, ezért ezt házilag ne ragasszuk fel.