Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háztartás

2009.01.06

Az energiának egyrészt borsos ára van, másrészt termelése környezetpusztító tevékenység. Ezeket a mondatokat a legtöbb általános iskolában a gyerekek fejébe vésték, ám sajnos gyakorlati tanácsot kevesen kaptak arra nézve, hogy miképpen viselkedhetnek környezettudatosan, például a konyhában. Pedig néhány aprócska csellel rengeteg energiát és pénzt takaríthatsz meg, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

 

 

 

1. Megfelelő edényben, megfelelő fedővel

A főzési szokásaid megváltoztatásával felére csökkentheted a konyhában használt energia mennyiségét. Ha olyan méretű edényt használsz, amelyik illeszkedik a főzőlaphoz, akkor jobb a hőátadás, tehát kisebb a hőveszteség. Ha tehát a főzőlap átmérője 18 cm, az edényé pedig csak 15 cm, akkor akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
Ha az edényekre csinos kis fedőket is helyezel, lerövidítheted a főzési időt, ráadásul elkerülheted a konyha bepárásodását.
Ideje ismét üzembe helyezned a jó öreg energiatakarékos kuktát és a környezetbarát római agyagedényt is. Előbbivel rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, utóbbi pedig elég széles ahhoz, hogy egyszerre készítsd el benne a húst és a köretet.

2. Gáztűzhellyel és sütővel tisztán, energiatakarékosan

A gáztűzhely energia-felhasználása jóval hatékonyabb, mint az elektromos tűzhelyé, ám a használatából eredő mérgezések és robbanások miatt sokan ódzkodnak tőle. Az új típusú készülékek már fel vannak szerelve égésbiztosítóval, aminek köszönhetően a láng kialvását követően megszűnik a gáz áramlása, így nincs mitől félned.
Ha pedig a sütővel is szeretnél egy kis pénzt megtakarítani, akkor érdemes tisztán tartanod. A hagyományos sütők hőjének ugyanis csupán 6%-át hasznosítja az étel, ha pedig nem tisztítod rendszeresen a sütő belső falát, akkor annyit sem. Fontos továbbá, hogy a sütőt csak akkor melegítsd elő, ha olyan ételt készítesz, amely lassú sütést igényel magas hőmérsékleten. Ha egyszerre több ételt sütsz meg egymás után, időt és energiát takaríthatsz meg.

 

 

 

3. Gazdaságosan mikrohullámmal

A mikrohullámű sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél, mivel nem a levegőt melegítik, hanem az étel belsejében lévő víz- és zsírmolekulákat gerjesztik.
Sajnos, nem mindent lehet mikróban elkészíteni, viszont melegítésre, felengedésre és párolásra kiválóan alkalmasak ezek a készülékek. A leggazdaságosabbak közülük a grillbetétesek.
Ha igazán környezettudatosan szeretnél viselkedni, még mikrohullámú sütő esetén is kerüld a gyorsfagyasztott ételeket, ha ez mégsem sikerül, akkor legalább szobahőmérsékleten olvaszd fel őket.

+5 tipp sütéshez, főzéshez
  • A nyersen vagy párolva fogyasztott ételek energiatakarékosak és egészségesek.
  • A zöldségeket és a burgonyát kevés vízben főzd!
  • Használj szendvicstalpú edényeket, amelyeknek jobb a hőátadása.
  • Vízforralásnál csak annyi vizet melegíts fel, amennyire éppen szükség van.
  • Használd ki a sütő maradékhőjét, például gyümölcsaszalásra.

 

 

4. Tedd energiatakarékossá a hűtőt!

A hűtőszekrény energiahabzsoló gépezet. Mit kell tenned ahhoz, hogy falánkságát csillapítsd?
Semmiképpen se helyezd például tűzhely vagy fűtőtest közelébe, netán napos helyre.

 

 

A hátsó hőleadó rácson át hagyd szabadon áramolni a levegőt, az ajtó hőszigetelő csíkját pedig gyakran ellenőrizd, és ha megsérült, cseréltesd ki. A jéghegyeket rendszeresen olvaszd le - az önleolvasztó hűtőket nem kell -, és csak annyi ideig tartsd nyitva a hűtőszekrényt, ameddig muszáj. A beáramló meleg levegő ugyanis több energia felhasználására készteti a készüléket, hiszen újra le kell hűtenie magát. Az italokat tartsd az ajtóban, hogy könnyebben hozzájuk férhess.
Meleg ételeket ne tegyél a hűtőbe, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtő felületére, és rontja annak hatásfokát. Hőszigetelő edényben ne tárolj élelmiszert a hűtőben, és csak azt tartsd ott, ami tényleg a hűtőbe való.

5. Okosan a mosogatással!

Rengeteg energiát takaríthatsz meg, ha a vízmelegítőket rendszeresen mentesíted a vízkőtől, ha a mosogatógépet mindig telepakolod, mielőtt elindítanád - de nem jobban, mint amennyi az előírt mennyiség -, illetve, ha megszabadulsz a csöpögő csapoktól.
A konyhai csaptelepet lásd el perlátorral, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít.
Emellett mosogass szakaszosan: először töröld át mosószeres szivaccsal az edényeket, majd folyóvízzel öblítsd őket, és csak az erősen szennyezett edényeket áztasd be. Ne használj feleslegesen sok vegyszert: a meleg víz önmagában is zsíroldó hatású!

cikk: femina.hu