Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagymamáink praktikái

2009.01.06
Konyhában: Elég csupán egyetlen estét végigülni a tévé előtt ahhoz, hogy megtudd, ma már nincs az a folt, amelyet ne venne ki bármilyen ruhából az új csodamosópor, és nincs az az odaégett edény, amelyet ne lehetne megtisztítani valamelyik forradalmian új összetételű mosogatószer segítségével. És bár a csodatisztítószerek között valóban van használható, arra még mindig nem született megoldás, hogy például ne fusson ki a tej.Legalábbis újabb megoldás, nagyanyáink tarsolyában ugyanis már évtizedekkel ezelőtt is számtalan praktika bújt meg az ilyen esetekre. Hogy mit tettek ők a tejjel, és hogyan érték el, hogy időben megpuhuljon a hús? Most megtudhatod!

 

 

Az a fránya tej!

Hogy miért is? Mert ha egy percre nem figyelsz oda, máris kifuthat, leéghet, vagy éppen bebőrösödhet. Márpedig egyiket sem szereted, igaz? Akkor itt az ideje, hogy bevess néhány trükköt!

 • Biztosan nem ég majd le a tej, ha forralás előtt az edényt alaposan kiöblíted hideg vízzel.
 • Ha kiöblítetted, és így megakadályoztad, hogy leégjen, akkor egy kevés vajjal az edény peremét is kend át, a vaj ugyanis nem engedi majd kifutni.
 • Forralás közben nemcsak kifuthat, de össze is mehet a tej. Ennek megakadályozása végett érdemes még a forralás előtt némi cukrot tenni bele. A legideálisabb mennyiség egy kávéskanálnyi cukor minden liter után - így túl édes sem lesz.
 • Ha nem szeretnéd, hogy a már felforralt tej végül bebőrösödjön, akkor a cukor adagolása mellett a forralás alatt folyamatosan kevergesd is!

A zsírcseppeknek végük!

Legyen az zsír, extra szűz olívaolaj vagy gyengébb minőségű étolaj, mindegyik hajlamos melegítés közben a spriccelésre, mely nemcsak a konyha tisztaságát veszélyezteti, hanem a bőrre kerülve apró égési sérüléseket okozhat.Ha legszívesebben megszüntetnéd a zsír és az olaj ezen korántsem előnyös tulajdonságát, akkor van egy jó hírünk: megteheted!

 

 

 • Nemcsak kevésbé spriccel a zsiradék, de a "sütnivaló" sem ég le, ha az olajat vagy a zsírt csak azután teszed a serpenyőbe, miután az már teljesen felhevült.
 • Ha sütés közben sűrű fémszitával borítod le a serpenyőt, akkor a zsír nem spriccel majd szét, a vízgőz viszont távozni tud.
 • Az is csökkentheti a zsiradék spriccelését, ha némi sót teszel bele a melegítéskor.
 • Mivel a zsír a víztartalma miatt spriccel, a legegyszerűbb, ha sütés előtt eltávolítod azt. A legegyszerűbb megoldás erre, ha először egy szelet kenyeret sütsz ki benne, annyi idő ugyanis elég ahhoz, hogy a felesleges víz eltávozzon.

Az omlósan puha hús titka

A hús sokszor lutri, hiszen lehet, hogy a kereskedő állítja, hogy frissen vágott, fiatal csirke bújik meg a csomagolásban: hogy valóban így van-e, az már csak a főzés során derül ki. Eláruljuk, mit tehetsz, ha a kereskedő ígérete mégsem egyezik a valósággal!

 

 

 

 • Ha a húslevesbe tett csirke egyszerűen nem hajlandó megpuhulni, akkor a lébe tegyél egy evőkanál gyenge ecetet.
 • Az ecet nemcsak a húslevest mentheti meg, az öreg tyúkok főzése előtt is hasznát veheted: mielőtt beletennéd az edénybe, kenegesd át némi ecettel. Így olyan íze lesz, mint egy fiatal csirkének.
 • A vadhúson vagy a kemény, rágósabb húsokon az áztatás segíthet. Főzd meg őket erőleveslében, majd hagyd a lében kihűlni, és néhány órát állni sütés előtt.
 • A baromfihúst úgy teheted omlóssá és puhává, ha sütés - vagy főzés - előtt egy kevés citromlével locsolgatod meg. Ráadásul nemcsak puhább lesz, hanem a citrom ízétől könnyedebb aromájú is.
 • A marhaszeletet ecet és olaj keverékével szelídítheted meg: egyenlő arányban keverd össze a kettőt, majd hagyd állni benne a szeleteket másfél-két órán át gyakori forgatás mellett.

   _____________________________________________________________________

  A fürdőszobában:

  Hogyan tartja olyan tisztán a nagyi a fürdőt?

  A fürdőszoba a lakás azon helyisége, amely fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek. A csempéknek minden nap el kell viselniük a vízcseppek támadását, a kádat a szappanmaradék és a vízkő ostromolja, a tükörnek pedig rendszeresen meg kell küzdenie a párával, a fogkrémpöttyökkel és a vízcseppek okozta foltokkal. Mivel azonban a fürdőszoba a legintimebb helyisége az otthonodnak, tisztántartását nem hanyagolhatod el. Ha azonban úgy érzed, a szennyeződések  a leghatékonyabb tisztítószerektől sem ijednek meg, próbáld ki a nagyi praktikáit!

  A kád és a mosdó - a legnagyobb falat

  Ha szeretnéd, hogy a kád ismét olyan hófehér legyen, mint újkorában, de a súrolószerekkel nem mész semmire, érdemes beszerezned hidrogénperoxidot, borkövet és egy kefét. A borkövet törd porrá, önts  hozzá egy kevés hidrogénperoxidot, és addig keverd, amíg pépes állagú lesz. A keveréket hordd fel a kefe segítségével a kádra, és hagyd rajta nagyjából tíz percig, majd bő forró, ezt követően pedig hideg vízzel alaposan öblítsd át! Ha a szappanmaradékot és a koszcsíkokat sikerült eltávolítanod, a vízkő azonban nem hagyja magát, akkor jöhet az ecetes trükk: melegíts fel egy liter ecetet, és öblítsd át vele a kád vízköves részeit! Még egy kis súrolás, és a vízkőnek annyi!
  A kádak általános jellemzője, hogy bármennyit is tisztítgatod, egy idő után elvesztik eredeti fényüket, és lassan besárgulnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány trükkel ne lehetne újjávarázsolni őket! Csupán egy kis terpentinre és sóra van szükség, és hogy a belőlük készült keverékkel alaposan átsúrold a kádat!

  Számolj le a csempefoltokkal!

  A kád tisztítása előtt is érdemes alkalmazni, de a csempék szennyeződéseinek eltávolításában segít a leginkább, ha még a súrolás előtt elkezdesz forró vizet engedni a kádba. A forró vízgőz ugyanis feloldja a szennyeződést, így az könnyedén letörölhető a csempéről anélkül, hogy súrolnod kellene! Ha ez a trükk nem válna be, érdemes a csempén és a mosdókagylón lévő vízfoltoknak mosogatószivaccsal nekiesni. Itasd át a szivacsot folyékony mosogatószerrel, majd az érdes felével súrold át a foltos felületet!


  Penészfoltok? Végük!

  Ha már mindennel próbálkoztál, a fugákon és a sarkokban lévő sötét foltok azonban időről időre visszatérnek, biztos lehetsz benne, hogy penészgombával van dolgod. Ne ijedj meg, ez a párás, kevésbé jól szellőző helyiségekben gyakran előfordul, ráadásul egy kis ecettel eltüntethetők! Engedj egy vödörbe egy liter forró vizet, majd adj hozzá egy deciliter 20%-os ecetet.  Az oldattal és egy durva kefe segítségével alaposan súrold á a problémás részeket, a fugákat, a sarkokat!  A műveletet 2-3 naponta érdemes megismételni, egészen  addig, amíg végleg el nem tűnnek a foltok.

  Tedd rendbe a csapokat!

  A csaptelepek legnagyobb ellensége a vízkő, amely már egyetlen csepp vízből is kiválik, foltokat hagyva így a felületen. Ha nem szeretnéd minden egyes használat után tisztogatni a csapokat, szerezz be egy kis petróleumot, és itass át vele egy rongyot, majd ezzel dörzsöld át a tisztítandó felületet! Nemcsak ragyogni fog, hanem a nemkívánatos szagokat is elűzi!
  Ha a szerelvényeken annyira megtelepedett a vízkő, hogy eltávolítása már-már lehetetlennek tűnik, csavarozd le őket! A műanyag csapokat érdemes egy éjszakára forró, ecetes vízbe tenni. Az ecet a megoldás a fémből készült darabokra is, ezeket azonban ecetes vízben forrald 15 percig. (Az eltömődött zuhanyfejet is melléjük teheted.)

   

   _____________________________________________________________________

   

  Hogyan óvja nagyi a ruhákat?

  Bár nem a ruha teszi az embert, nagyanyáink idejében éppen olyan fontos volt a rendezett és tiszta öltözet, mint manapság. Sőt! A különbség csak annyi, hogy akkor nem használtak vízlágyító mosóporkeveréket a mosogépekhez - sőt, még talán mosógépe sem volt mindenkinek. Mégis hogyan tudták akkor olyan hófehéren tartani a hatalmas vásznakat, terítőket és huzatokat? A válasz egyszerű, csak nézz körül otthon!

  A mosás rejtelmei

  • Kímélő programok ide, csodaöblítők oda, vannak ruhák, amelyek szépségének és tartósságának más titka van. Ilyen darab például a harisnya, amelyet a mai, nagy fordulatszámon centrufugáló mosogépek szinte egy pillanat alatt tönkretehetnek. Éppen ezért tedd őket egy mosózsákba, és csak azután a gépbe, így biztos nem kell majd szálanként kiszedegetned a gépből. Ha pedig rátaláltál életed harisnyájára, amit még sokáig szeretnél hordani, akkor az első felvétel előtt mindenképpen mosd ki, hogy tartós legyen.
  • A ruhák tisztításánál a legtöbb gondot általában az ingek okozzák, hiszen azok gallérja és ujjai könnyebben koszolódnak, ráadásul az izzadtság és a bőrről rákerült zsír csak nehezen távolítható el. Hogy megkönnyítsd a tisztításukat, a problémás részekre kenj egy kevés sampont, ez hatékonyan elbánik a zsírfoltokkal. Ez után mosd ki mosogépben! Az eredmény magáért beszél.

  Pehely-problémák

  • A kordbársony anyagból készült ruhák szintén a problémásabb kategóriába tartoznak. A kordbársony ugyanis hajlamos a kopásra és szinte minden szöszt összeszed, amelyek csak nehezen távolíthatóak el maradéktalanul az anyagról. Ha már nincs türelmed kézzel leszedegetni ezeket, akkor tiszta vízben - melyet többször cserélj - óvatosan nyomkodd át a kordból készült ruhát. Jól csavard ki, majd még nedvesen, a száliránynak megfelelő irányban alaposan keféld át egy ruhakefével. Ezután simítsd ki és akaszd egy vállfára, hogy megszáradhasson.
  • A bolyhos, vagy könnyen bolyhosodó ruhákat mindig fordítsd ki, és csak úgy tedd a mosógépbe! Kevésbé viselődik meg így az anyag. (Még jobb eredményt érhetsz el, ha az öblítő mellé egy kis ecetet is adagolsz.)

  Le a foltokkal!

  • Az egyik leggyakrabban foltot okozó folyadék a vörösbor. Bár ijesztő látvány, ahogy a gyönyörű asztalterítőn éktelenkedik, egy kis sóval és citromlével azonban könnyen megszabadulhatsz tőle! A friss borfoltra hints egy kis sót, és facsard rá egy fél citrom levét. Az egészet öblítsd át alaposan langyos vízben! Ha makacsabb folttal van dolgod, akkor az anyagot áztasd nyers tejbe, majd ismét öblítsd át.
  • A vörösborhoz hasonlóan a gyümölcstől származó foltok sem mutatnak jól a terítőn. Amíg a folt friss, addig egyszerűen eltávolíthatod, ha lobogó vízzel leforrázod. Ha viszont csak később szerzel tudomást a terítőn éktelenkedő maszatról, ráadásul az anyag forrázására nincs lehetőséged, akkor se keseredj el! Citrommal vagy ecettel itasd át a foltot, dörzsöld át, majd az anyagot öblítsd ki langyos vízben.
  • Ha a gyermeked rendszeresen kúszik-mászik a fűben, és fűzöld nadrágban érkezik haza, akkor mindig tarts otthon egy-két liter tejet. Ha ugyanis a fűfoltos ruhát egy éjszakán át aludttejben áztatod, akkor a folt könnyen eltüntethető. Áztatás után egyszerűen mosd ki és meglátod, a ruha szebb lesz, mint újkorában!

  A gyapjú titka

  • A gyapjúból készült ruhák általában kényesebbek, mint más anyagok, bizonyos hőfokon történő mosás hatására ugyanis összemehetnek, és akár a szálak is összecsomósodhatnak. Ha mosás után a pulóvered inkább jó a hugodra, mint rád, akkor tegyél egy kis sampont langyos vízbe, és ebben öblögesd át a ruhát! A sampon rugalmassá teszi a szálakat, így a pulóvered ismét visszanyeri eredeti alakját és méretét.
  • Ha kedveled a gyapjút, de a bőröd nehezen viseli az enyhe, de állandó szúrós érzést, akkor a gyapjúból készült ruhát öblítsd át langyos vízben, melybe tegyél két-három kanál glicerint! Ez felpuhítja a szálakat, így az anyag puha tapintású lesz és a bőrödet sem irritálja többé.

   ________________________________________

   A BÚTOR: A praktikus bútorápolókon és a világ legjobb ablaktisztítóin kívül léteznek más megoldások is arra, hogy az otthonodat tisztántartsd. Vajon nagyanyáink hogy csinálták?

    

   A fényes bútor titka

   Csodaszerek nélkül is ragyogóvá varázsolhatod a fából készült bútorokat, ha lenolajat terpentinnel keversz össze, és ehhez némi ecetet adsz. A keveréket egy puha ronggyal vidd fel a fényesítendő felületre, alaposan kendd be vele, majd töröld szárazra, majd egy tiszta ruhával fényezd át. Ha kész bútorfényezőt vásárolsz, adj hozzá egy kávéskanál almaecetet, és ezzel tisztítsd meg a bútort. Faragott szekrények, asztalok esetén a bútorfényezőt puha sörtéjű fogkefével vagy egy ecset segítségével vidd fel a felületre.

   Távolítsd el a karcokat!

   A fából készült bútorok legnagyobb ellenségei az éles, maradandónak tűnő karcolásokat okozó tárgyak. Nem kell azonban elbúcsúznod az összekarcolt diófa asztaltól vagy széktől: törj fel és hámozz meg egy friss mogyorót, vágd félbe és a fa erezetének irányában haladva dörzsöld be vele a karcolást! A mahagóniból készült bútorok sérüléseit sötétbarna színű ceruzával vagy barna viasszal javíthatod. Ha eltüntetted a hibát, alaposan fényezd át a felületet!
   A juharfa bútorok sérüléseire a jódtinktúra és denaturált szesz azonos arányú keverékéből készült oldat a gyógyír. Vattával vidd fel a kezelendő felületre, szárítsd meg, fedd be viasszal, majd fényesítsd át a bútort. Ébenfából készült bútort fekete cipőpasztával, szemceruzával vagy fekete ceruzával varázsolhatsz ismét karcmentessé.

   A vízcsepp és a fa harca

   A fafelületek másik nagy ellensége a karcok mellett a víz, amelynek már egy-két cseppje nyomokat hagy a bútoron. Ilyen esetekben - bármennyire is meglepő – a fogkrém a megoldás. Egy puha rongyot vizezz be, és tegyél rá egy kevés fogkrémet, és ezzel dörzsöld át a vízfoltokat. Makacs foltok esetén a fogkrém helyett próbálkozz szódabikarbónával!
   A vízcseppekkel vaj vagy majonéz, valamint cigarettahamu keverékével is elbánhatsz. A krémszerű keveréket vidd fel a tisztítandó felületre, majd nedves ruhával töröld át, és fényezd ki! Ha nem matt felületről szeretnéd eltüntetni a foltokat, akkor keverj össze olajjal egy kevés sót, és azzal kend át a bútort. A keveréket elég csupán néhány percig rajtahagyni, utána alaposan töröld le. Végül petróleummal varázsold ismét ragyogóvá a felületet!

   Gyógyír a bőrbútoroknak

   Bár a bőrből készült bútorok tartósak, szépségük megőrzése érdekében rendszeres ápolásra szorulnak. Takarításkor ezeket nedves kendővel és bőrzsírral töröld át. Ha a bőrt zsírfoltok csúnyítják, kezeld őket enyhén ecetes vízzel, a friss szennyeződéseket pedig lenolajos kendővel vagy felvert tojásfehérjével távolíthatod el.
   A bőrből készült kárpit hátránya, hogy könnyen törékennyé válhat. Ennek megelőzésére a bútort rendszeresen töröld át két deciliter lenolaj és egy deciliter ecet keverékével.

   A bútorok ellensége: a cigaretta

   Olyan lakásokban, ahol többen dohányoznak, gyakori problémát okoz a cigarettából kiszóródó parázs, amely pillanatok alatt kiégeti a kárpitot. Éppen ezért mindig legyen a hűtődben majonéz! Egy kevéssel kendd a lyukat, és hagyd, hogy azt beszívja a kárpit, majd puha ronggyal töröld át a sérült felületet.
   Nagyobb lyukak esetén szerezz be egy kis darab, finomabb kiképzésű csiszolópapírt, és a bútor egy kevésbé feltűnő részéről dörzsölj le annyit, amivel be tudod fedni a lyukat. Az így kapott lisztszerű port keverd össze színtelen körömlakkal, és simítsd a lyukba. A bútorod szebb lesz, mint újkorában!

    

   cikk: femina.hu