Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házbővítés osztrák módra

2011.07.10

 

Három évig dolgoztak egy régi osztrák ház bővítésén a tervezők és a kivitelezők. A tulajdonosok a kiváló adottságú telek miatt nem akartak megválni az épülettől, ezért döntöttek a bővítés mellett. Látványos, környezet- és energiatudatos módon kialakított épületrész született. Megmutatjuk a végeredményt!

Az osztrák falu, Ebelsberg mára összenőtt Linzzel; az 1920-as években épült egyszerű ház és a hatalmas lejtős telek még a békebeli időszakot tükrözi. Az ősfás telek a városias jelleget öltő agglomerációs körzetben jelentős értéket képvisel, de a tulajdonosok a meglévő épülettől sem akartak megválni, csak némileg modernizálni és bővíteni. Kérésük az volt, hogy az új épületrész idomuljon a környezethez, s megfeleljen a legkorszerűbb energetikai szabványoknak.

A meglévő épület keleti és déli oldalát fogja közre a 215 négyzetméteres bővítmény. A déli oldali bővítés nem jelentett különösebb kihívást - a terasszal megnyitott, kísérő épületrész követi a ház oldalvonalát -, ám a keleti oldalon egy meredekebb lejtővel kellett számolni az acél-üveg konstrukció formálásakor. Ügyesen kiaknázták a szintkülönbség előnyét: itt egy mélyszinti garázs is elfért.

A régi épület „téglafalas” zártságát ellensúlyozza az új épületrész üveghomlokzata. A bővítmény nyitott a zöldövezeti részre, s nem mellékesen pufferzónaként is működik; javítja közel 90 éves ház hőtechnikai tulajdonságait.


 

 

Forrás: