Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakberendezés és divat

2008.12.01
Lakberendezés és divat

 

Marcel Breuer
Wassily szék (1925)

Ugyan úgy, mint minden másban, a lakberendezésben is vannak uralkodó divat irányzatok. Ez vonatkozik a színekre és a formákra, de megmutatkozik a felhasznált anyagokban is. Szerencsére a bútorok lakásbelsők divatja nem annyira egyoldalú, mint a ruházkodásé. Mindig vannak aktuális divathullámok, amelyek befolyásolják döntéseinket az otthonunk kialakításában. A divattól függetlenül érdemes megfontolni, hogy milyen bútorokkal és kiegészítőkel vesszük körbe magunkat.

Persze a lakberendezésnek is megvan a maga „farmernadrágja”. Egy elég széles vásárlóréteg, függetlenül a divattól, ragaszkodik a klasszikusokhoz.


Eero Saarinen
Tulipán szék
(1955-57)

Tulajdonképpen igazuk is van, mert napjainkra a közelmúlt modern bútorai is klasszikussá váltak. (Gondoljunk századunk harmincas éveinek Bauhaus bútoraira vagy a posztmodern stílusirányzat keretein belül alkotott formákra). A divatos berendezési tárgyakat és bútorokat annak érdemes megvenni, aki esetleg néhány év múlva le tudja őket cserélni az új módi szerintiekre.

Magyarországon egyelőre az a jellemző, hogy az emberek hosszú távon gondolkodnak. Általában 15-20 évre, sőt néha 'egy életre' vesznek bútort. Nekik tanácsos olyat választani, amelyek 10 évvel ezelőtt is jól mutattak és 20 év múlva is megállják a helyüket. Azért a kiegészítőkben természetesen lehet követni a divatot. Újrakárpitozással, új függönyökkel, a falak átfestésével, időről időre újjávarázsolhatjuk otthonunkat. Persze mindezt úgy, hogy megmaradjon a harmónia.

Otthonteremtés, új lakásvásárlás, építkezés előtt mindenképpen gondolkodjunk el családunk életmódján, szokásain. Sajnos az emberek nagy része nem tájékozódik kellőképpen és a hirtelen jött ötleteit vagy a szomszédban, újságokban, TV-ben látottakat erőlteti magára és a családjára. Ennek köszönhető, hogy manapság mindenki „amerikai konyhát” épít.

Ennek lényege, hogy a konyha az étkező és a nappali összenyitott, egy légtérben van. Előnye hogy nem szigeteli el a háziasszonyt a munka során a család többi tagjától, illetve a falak hiánya miatt tágul a tér. Hátrányai viszont az élet során mutatkoznak meg. Az amerikai és a magyar főzési szokások alapvetően eltérnek egymástól.

A tengerentúlon, inkább telefonon rendelnek az emberek pizzát vagy kínai ételt és, ha főznek akkor is inkább zöldséget párolnak vagy natúr húst minimálisan fűszerezve. Nálunk ezzel ellentétben - legalább hétvégén - töltött káposzta, rántott hús, pörkölt készül, sok hagymával. A legjobb teljesítményű elszívók ellenére, rövid idő alatt átveszik a szagokat a függönyök, szőnyegek, sőt az ülőgarnitúra is. Tehát az amerikai konyha azoknak ajánlott, akik ritkán főznek és nem túl fűszeresen.

A divat-őrületektől más helyiségek sem mentesek. Néhány éve megnyíltak a kovácsoltvas bútorokat forgalmazó üzletek és azóta Magyarországon hódit a „mediterrán enteriőr”.

Ezt a stílus azonban elsősorban a színek - kék, terrakotta és a hidegburkolatok jellemzik. Ráadásul klasszikus környezetében előfordulhat hogy karácsonykor is + 25 fok van. Képzeljünk el egy hideg téli napot, amikor alig várjuk, hogy haza érjünk a jó meleg lakásba. Kuckós nappali helyett pedig a hideg padló fogad bennünket. Ezen a padlófűtés segíthet de mára már köztudott, hogy az nem igazán egészséges. Szárítja a levegőt, a meleggel együtt a por is felszáll, amit belélegzünk, és az sem mellékes hogy a bútorozott felületeket feleslegesen fűtjük.

Jó tanács tehát, hogy ne legyünk végletesek, hiszen a lakás berendezésénél elsődleges szempont hogy jól érezzük benne magunkat. Lehet követni a divatot, de csak annak érdemes igazán, aki azonosulni is tud vele, és jól érzi magát a divat diktálta környezetben.

Kabátnik Zsolt