Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napelemes tetőcserép

2009.08.08

Világsikerünk a napelemes cserép

A Münchenben bemutatott napelemes tetőcserép forgalmazása iránt eddig harminchat országból érdeklődtek. A forradalmi újításnak számító napcellás cserépből évi egymillió darabot gyártanának, a Borsod megyei Harsányban.

A napelemes tetőcserepet a nyár elején rendezett szakkiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Tóth Miklós, a technológia kitalálója három éve kísérletezik olyan megoldással, amely kiváltaná a jelenlegi napelemes rendszereket, mostanra pedig biztossá vált, hogy ősszel megindulhat a találmány tömeggyártása is.

Bárhova beépíthető!

A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.

MTI
Nem esztétikus, nehéz és drága a hagyományos napelem


A hagyományos napelemes megoldások hátránya, hogy nem túl esztétikus, táblás kivitelben szerelhetők fel, jelentős többletsúllyal terhelve a tetőszerkezetet. Drágák és a működtetésükhöz szükséges rendszer kiépítése is költséges, ráadásul a napelemtáblák javításakor gyakran az egészet kicserélik. Ezzel szemben a napelemes cserép minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető, legyen szó gótikus templomtoronyról, kastélytetőről vagy kínai pagodáról. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem. A napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, a cellák viszont akár negyven százalékkal nagyobb hatásfokon is teljesíthetnek, mint a jelenlegi rendszerek. A szórt fénynek akár nyolcvan százalékát is felhasználják.

Néhány darab is vásárolható!

A technológia magában hordozza a bővíthetőséget, a vevő pillanatnyi anyagi helyzete szerint akár néhány cseréppel is elkezdheti a rendszer kiépítését, később pedig további elemeket vásárolhat hozzá. Egy számítógép üzemeltetéséhez már négy darab cserép is elegendő, egy hűtő működtetéséhez nyolc cserép szükséges. Három-ötszáz darab már biztonságosan kiszolgálja egy átlagos családi ház energiaigényét, beleértve az elektromos hálózatot és a fűtési rendszert is.

-
A világ százhatvan országában élvez védettséget az új találmány


A napelemes tetőcserép megalkotását egy hétköznapi problémának köszönhetjük. Tóth Miklós felesége folyton bosszankodott a magas villanyszámla miatt. Az elektronikai szakember ezért olyan, új módszeren kezdett dolgozni, amelynek felhasználási területe jóval szélesebb, mint a hagyományos napelemes eszközöké. Közben felmerült, hogy miért ne lehetne maga a tető a rendszer része? Így született meg a napelemes tetőcserép ötlete. A szabadalmi hivatalban kiderült, hogy nincsen hasonló oltalom beadva, ezért Tóth levédette a terveket, így az új találmány a világ százhatvan országában élvez védettséget.

Egy év alatt megtérül…

"A napelemes cserepet májusban mutattuk be az InterSolar nemzetközi kiállításon. A rendezvény rangját jelzi, hogy ezerkettőszáz kiállító, köztük négy magyar cég részvételével szervezték meg, viszont büszkén mondhatom, a legnagyobb sikert a mi termékünk hozta. Harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt. Jelenleg úgy néz ki, hogy kaliforniai, német és szaúd-arábiai partnerektől kapunk konkrét megrendeléseket. Előre meghatároztuk, hogy országonként kizárólag egy cég, legfeljebb tíz évre szerezheti meg a forgalmazói jogokat. A befolyt összegből ősszel gyártóüzem felépítését tervezzük. A tervek már elkészültek, a harsányi önkormányzat jelképes összegért ajánlott fel egy telket, a Bükk-Makk LEADER-vidékfejlesztési társulás pedig pályázatot nyújtott be. Mivel pozitív elbírálás esetén sem biztos, hogy szeptemberig hozzájutunk a pályázati támogatáshoz, előfordulhat, hogy lízing vagy hitellehetőséget is igénybe veszünk az építkezés megkezdéséhez. Az üzem felépítése körülbelül százmillió forint, további százötvenmillió pedig a géppark beszerzéséhez szükséges. Számításaink szerint egy éven belül megtérülhet a befektetetés, ezért két-három év múlva valószínűleg egy nagyobb kapacitású üzemet is felhúzunk." - mondja Tóth Miklós.

-
Harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt


Egymillió cserép évente!

Tóth elmondta, hogy a speciális technológia és a hatalmas vevői igény miatt professzionális robotokkal dolgoznak majd. Évi egymillió cserepet állítanak elő, viszont a további fejlesztéseket követően még nagyobb kapacitással működnek. A helyi üzemben azonban legfeljebb tíz főt foglalkoztatnak. A kistérségi munkaerőpiacot tehát kevésbé lendíti fel a gyártás beindítása, a borsodi település viszont biztosan profitálni fog a külföldi üzletember-találkozók és kiállítások szervezéséből. A környékbeli kis- és középvállalkozások körében felmérték az együttműködés lehetőségét, ám nem találtak olyan hazai céget, amelyik partner lehetne az alapanyag beszállítás és -gyártás során. A hároméves fejlesztési folyamat alatt azonban kiépültek azok a külföldi beszállítói kapcsolatok, amelyek megfelelő minőségű alapanyagot biztosítanak a harsányi üzem számára.

 

A napelemes cserép várhatóan nem lesz drágább, mint a hagyományos megújuló rendszerek. Jelenleg másfél-hárommillió forintos beruházással szerezhetők be olyan eszközök, melyek önmagukban is biztosíthatják egy lakás energiaforrását. Előzetes becslések alapján egy családi ház felszerelése hét-nyolc éven belül térül meg. Pályázati segítséget is igénybe véve pedig ez az idő akár négy évre is rövidülhet.