Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárga szín a lakásban

2011.07.02

 

Sárga szín használata a lakásban

 

A sárga az egyik leggyakrabban használt szín, amit otthonunk felöltöztetéséhez használunk. Mi idézi elő ezt a sokszor tudatalatti választást? Ismerjük meg az okokat és figyeljük meg a sárga szín hatását a hálószobában!

konyha--green-apartment-kitchen.jpg 

Miért használjuk előszeretettel a sárga árnyalatot? A Nap színe a sárga, s az ember önkéntelenül is az élettel, az életerővel társítja.

 

S tartja magát az a nézet is, hogyha valaki a sárgát részesíti előnyben az nyílt, reménykedő, optimista lakat.

 

Vágyakozik a boldogságra, örömre, szabadságra… Kíváncsi ember, akit a tudásszomj intellektuális élmények felé vezeti.


S nemcsak a hangulatunkra van hatással a sárga, hanem a gondolkodásunkra is befolyással bír! Gondolkodásra sarkall, oly módon, hogy az agy vizuális központját mozgósítja.

 konyha-sarga.jpg

A sárgára jobban odafigyelünk és memorizáljuk is, így például a tanulás során érdemes ezt kihasználni: ne kékkel húzzuk alá a fontos részeket, hanem sárgával!

 

Milyen hatás a sárgának az otthonunkban? Érdemes használni az északi fekvésű, hidegebb helyiségekben, mert meleg hatása miatt „felfűti” a helyiséget. A helyiség magasságával is tudunk játszani a sárga segítségével: a mennyezeten alkalmazva emeli a belmagasságot.

 


Válasszuk bátran textíliáink színeként is a sárgát, a sima felületű és finom kidolgozású, lágy esésű anyagokon mutat jól.

 

Figyeljünk a megvilágítás kialakítására is, mert a meleg fény hatására a sárga életre kel, míg hideg fény alkalmazásánál szürke és jellegtelen lesz a tér. 

 

 

konyha-sarga-feher.jpg

 

 

S nemcsak a drapériák, textilek, kiegészítők színeként alkalmazhatjuk, hanem megjelenhet a tapéta színeként is a sárga. A bátrabbak választhatnak nagyobb mintás tapétákat is, de csak akkor, ha a szoba kellő nagyságú, hisz a kis teret „ összenyomja” a nagy, markáns mintázat.