Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tárolás kedvelt módja

2011.07.02

 

A tárolás kedvelt módja

 

A tárolás kedvelt módja

 

- a toló- és csuklóajtós szekrényekről. A beépített toló- és csuklóajtós gardróbszekrények egyre népszerűbbek, olyannyira, hogy lassan kiszorítják a hagyományos szekrényeket
 
 

Népszerűségüket használhatóságuknak és esztétikus megjelenésüknek köszönhetik. Tükrös ajtókkal kiegészítve több természetes fényt és a helyiség megnagyobbodását eredményezik, emellett elegáns és esztétikus lakberendezési tárgyai lakásunknak.


Függetlenül attól, mennyire gazdag a berendezés, az ajtók adják a bútor szépségét. Éppen ezért a beépített szekrényeknél erre az elemre nagyobb gondot kell fordítani, figyelve arra, hogy az ajtók harmonizáljanak a többi lakberendezési tárggyal. Különösen előnyös kisebb helyiségekben, ahol nagyon fontos a rendelkezésre álló hely kihasználtsága, akár faltól-falig, padlótól-plafonig.

 

A tolóajtók előnye, hogy nyitott állapotban az ajtófelület nem foglal el teret. Az ajtó azonban csak az ajtólap szélességének megfelelő hozzáférést enged meg a bútor belső teréhez. Ezekbe a bútorokba rendszerint két vagy több tolóajtó építhető be. A tolóajtók lapanyagokból, betéttel kitöltött keretekből vagy teleüvegből és/vagy tükörből készülnek.

 

A ruhák elhelyezése a hálószobában szinte mindenütt létező probléma, de az is, hogyan lehet elhelyezni egy ruhásszekrényt egy lehetetlen helyre vagy egy szabálytalan alakú szobába. A válasz a szekrény beépítése, a rendelkezésre álló hely, a ruhák mérete és a tárolási szükséglet figyelembe vételével. Az elképzelés igazodjon a felhasználható helyhez: lehetőleg a padlótól a mennyezetig, faltól-falig tartson. Ha alacsonyabb vagy rövidebb, szerelhetünk egy takaró elemet a résre. Beépített szekrény építése különösen ajánlható ferde mennyezetű szobákban, vagy akár kémény mellett. Kellő türelemmel és gondossággal olyan szekrény készíthető, mely legalább olyan látvány szempontjából is, mint amilyet egy szakember készít, és a kiadás csak a töredéke annak.

 

A beépített szekrények három alapvető részből állnak: ez a váz (korpusz) vagy keret, az ajtók és a szekrénybelső. A váz tartja az ajtókat állandóan megfelelő helyzetben, ugyanakkor a hátlap (ha van) is ehhez van rögzítve. Szélessége minimum 600 mm legyen. Ez a méret a kabátakasztók miatt kell, de szükséges ennyi hely a belső szerelvények, akasztók miatt, vagy azért, hogy kosarat, más hasonló tárgyat kényelmesen lehessen benne tárolni. A keret az útvonala a csúszó vagy összecsukható ajtópároknak is, melyek a padlóhoz és a mennyezethez vannak szerelve. Gondosan megmunkált fából készíthető, melyen a változatos formájú, méretű és kialakítású ajtók függenek.

 

A tolóajtónak két előnye van. Szélessége a hely miatt kötetlen, és az ajtók nyitáskor nem nyúlnak ki a szobába, ill. nyitáskor csak egy rész látható a szekrény tartalmából. Saját magunk is készíthetünk tolóajtót pl. MDF lemezből, kombinálva szövettel, üveggel, tükörrel, kiegészítve belső világítással is. Tükörajtóval a szoba látszólag tágasabb, nagyobb, fényesebb teret nyerhetünk, ezáltal kellemesebb légkört teremthetünk. Bármely típusú ajtót alkalmazzuk, alapvető követelmény, hogy könnyű legyen. Kedveltek az olyan lyukacsos vagy apró rácsozatú ajtók, melyek szellőzni engedik a szekrény belsejét. A csuklós ajtók nyitáskor fél szélességben a szobába nyílnak. Előnyük, hogy az ajtók egy síkban vannak, és kinyitás után csaknem a teljes felület kitárul.

 

 

szerző: Sulyok Tímea

Forrás: www.epitinfo.hu